|
Süssünk-főzzünk együtt!
Gyakran halljuk elsősorban Hölgyek szájából:
- Mit főzzek?
- Tudtok valamilyen gyors kaját ?
- Van egy gyors, de finom süti recepted?
- Úgy ennék valami finomat!
- Te hogyan készíted a . . . ?
- Kipróbálnék már valami olyan kaját is, amit eddig nem ismertem.
- . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Vaníliafagylaltos sárgadinnye leves
Hozzávalók:
1 db közepes nagyságú, érett sárgadinnye
2 dl tejszín
50 g méz
2 dl muskotályos bor
2 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
10 g friss gyömbér
100 g tejszínhab
20 g pirított mandula
1 citrom
Mentalevél
Vaníliafagylalt
Elkészítés:
A dinnye felét 0,5 x 0,5 cm-es nagyságú kockákra vágjuk. A megmaradt dinnyét leturmixoljuk. A tejszínt, a mézet, a muskotályos bort, és a finomra reszelt friss gyömbért jól összekeverjük. Ezek után hozzáadjuk a leturmixolt dinnyét. Porcukor, vanillincukor és frissen facsart citromlé hozzáadásával tehetjük még ízletesebbé a pikáns levesünket. Óvatosan a leveshez keverjük az apró kockára vágott dinnyét. Tálalásig jól lehűtjük. Hidegen, adagonként egy gombóc vaníliafagylalttal tálaljuk. Tejszínhabrózsával, mentalevelekkel és pirított mandulaszeletekkel díszíthetjük.
Sárgabarackos joghurttorta
Hozzávalók:
Tészta:
1 csomag (300 g) mélyhűtött leveles tészta
Töltelék:
240 g sárgabarack
1,5 tasak Dr. Oetker Zselatin
50 ml víz
300 g natúr joghurt
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
5-6 evőkanál sárgabaracklé
2 evőkanál citromlé
1 tasak Dr. Oetker Aranka vanília
250 ml tejszín
Díszítéshez:
Kevés Dr. Oetker Vaníliaízű porcukor
Elkészítés:
A tésztalapokat egymás mellett, lefedve a csomagoláson lévő leírás szerint felengedjük. A lapokat egymásra fektetjük, téglalap alakúra (25 x 45 cm) kinyújtjuk, majd ebből két (22 cm átmérőjű) kerek lapot kivágunk. A fennmaradó tésztát ismét egymásra fektetjük (ne gyúrjuk össze), 22 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és 12 szeletre vágjuk. A lapokat és a szeleteket hideg vízzel spriccelt sütőlemezre tesszük, villával megszurkáljuk, és 30 percig pihentetjük. Végül a sütőlemezeket egymás után (légkeveréses sütő esetén együtt) a sütőbe tesszük.
Alsó és felsőfűtés: kb. 200-220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180-200 °C (előmelegítve)
Gáz: 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc
A tortalapokat és szeleteket süteményrácsra tesszük, hagyjuk kihűlni.
Közben a töltelékhez a barackot megmossuk, meghámozzuk és kimagozzuk. A zselatint a tasakon levő leírás szerint, de csak 50 ml vízzel készítjük el. A joghurtot elkeverjük a cukorral, vanillincukorral, baracklével és citromlével. Amikor a zselatin kicsit lehűlt, elkeverjük a joghurt masszával. Hűtőszekrénybe tesszük. Három barackfelet a díszítéshez félreteszünk, a többit pépesítjük, a krémporral elkeverjük, majd a kihűlt tortalapokat megkenjük vele. Amikor a joghurtmassza sűrűsödni kezd, a tejszínt keményre verjük és beleforgatjuk. 2/3-át csillagcsőrű nyomózsákba töltjük, és a megkent tortalapok szélére nyomjuk. A fennmaradó krémet (keveset a díszítéshez félreteszünk) a tortalapok közepére simítjuk, és a tortát összeállítjuk. A szeleteket legyezőszerűen a tetejére fektetjük, porcukorral meghintjük. A tortát a félretett krémmel és a szeletekre vágott barackkal díszítjük.
Írj Te is egy receptet!
| |